Scroll Top

Vind wat je nodig hebt in de Tweede Kamer met een API

Iedereen die interesse heeft in het Open Dataportaal van de Tweede Kamer krijgt nu de kans om op verschillende manieren en met digitale tools informatie over en vanuit de Tweede Kamer te vinden. Zo wordt tijdens deze training bijvoorbeeld uitgelegd wat een API is. Als je dit weet, ga je vervolgens zelf aan de slag met het verzamelen van informatie via die API.

Tipje van de sluier: Een API (Application Programming Interface) is als een ober in een restaurant die je bestelling opneemt en deze doorgeeft aan de keuken. Het is een set van regels die softwareprogramma’s gebruiken om met elkaar te communiceren. Het stelt ontwikkelaars in staat om gegevens en functionaliteiten van andere softwareprogramma’s te gebruiken zonder dat ze de code hoeven te kennen of begrijpen. Kortom, een API maakt het mogelijk dat verschillende softwareprogramma’s met elkaar kunnen communiceren en informatie uitwisselen op een gestandaardiseerde manier.

Afhankelijk van de informatiebehoefte van de deelnemers wordt ingegaan op specifieke manieren van verzamelen en analyseren. Hierbij zullen deelnemers ook ervaren wat wel en wat niet kan met de API (en waar je dus andere bronnen voor nodig hebt). Hoewel deze training technisch lijkt ingestoken, kan iedere journalist daarna veel makkelijker (want deels geautomatiseerd) aan het werk.

Het moment van deze training is bewust gekozen, want dat is vlak voor Prinsjesdag. Het stelt je dus in staat om bij aanvang van het nieuwe parlementaire jaar ook voor jezelf een nieuwe start te maken met het verzamelen en volgen van informatie vanuit Den Haag.

Programma
09:00 Kennismaking en rondleiding op de redactie
10:00 Theorie: APIs, Structuur Tweede Kamer API, Command Line
12:30 Lunch
13:30 Zelf met de Tweede Kamer API werken
15:00 Afsluiting

Trainers: Breyten Ernsting (Developer bij Open State) en Rosa Juffer (Onderzoeksjournalist en onderzoeker bij Open State)

Datum

13 sep 2023

Tijd

09:30 - 15:00

More Info

Read More

Locatie

RPO-kantoor
Joop van den Endeplein 1, Hilversum

Organisator

Open State Foundation
Read More

Leave a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.