Religieuze diversiteit en de journalistieke praktijk

Waar je naast Staphorst ook heen had kunnen gaan (en welke andere vraag je had kunnen stellen

“De Nederlandse journalistiek heeft een blinde vlek voor religie” en “er is ook weinig benul van de veelkleurigheid van het geloof”.  In deze twee uitspraken uit voormalig hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad, Sjirk Kuijper[1] zijn kritiek op de huidige journalistiek. Hij staat daarin niet alleen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat berichtgeving over religie vaak eenzijdig en stereotype is en onvoldoende geïnformeerd wordt vanuit de geleefde, alledaagse werkelijkheid van gelovigen. Journalisten hebben dan ook een sleutelrol in de kennis over religie. Hoe slagen zij erin verder te kijken dan de ‘spectaculaire’, afwijkende uitdrukkingsvormen van religie (radicalisering bijvoorbeeld) en religie als een gelaagd, complex en fluïde fenomeen in kaart te brengen? Hoe slagen zij erin om het dominante frame van secularisatie te doorbreken en oog te hebben voor de grote sociale, culturele en politieke invloed van religie? Hoe weten zij de eenzijdige gerichtheid op het institutionele niveau (van religieuze organisaties en hun agenda’s) te doorbreken? Als we de wereld van vandaag de dag echt goed willen begrijpen, kunnen we niet om religie heen – en dat vraagt om journalistiek met verstand van zaken.

Deze training voor journalisten draait om bewustwording en om het verkennen van alternatieven. Bewustwording gaat over de eigen positie en het eigen perspectief op religie, en de invloed daarvan op de alledaagse journalistieke praktijk. Bewustwording gaat ook over de eigen achtergrond van de journalist en aannames over de betekenis van religie in een moderne, post-seculiere samenleving. De training verkent ook alternatieven: hoe kan het anders? Welke invalshoeken zou je als journalist ook kunnen nemen? Welke andere vragen zou je ook kunnen stellen? Wie zou je ook kunnen benaderen? Waar zou je ook naar kunnen kijken?

In deze interactieve training, die gegeven wordt door een expert op het gebied van religie-journalistiek (Pauline Weseman) en een expert op het gebied van geleefde religie en media (Johan Roeland – Universitair Hoofddocent Media, Religie en Populaire Cultuur), draait het niet om abstracte kennis over religie, maar om de vraag hoe religie geconstrueerd wordt in de alledaagse journalistieke praktijk en hoe dat beter kan.

PROGRAMMA

Ochtend

  • Een blinde vlek? De staat van de religiejournalistiek

Hoe staat het ervoor met de religiejournalistiek? Een casestudy aan de hand van verschillende journalistieke items over één specifiek onderwerp, plus een korte introductie over de belangrijkste uitdagingen van de religiejournalistiek.

  • De eigen journalistieke praktijk

Deconstructie van eigen artikelen van participanten, op basis van drie werkvormen: (1) een spiegeloefening (waarbij gelovigen en/of experts reflecteren op het journalistieke item); (2) een reflectie-oefening met betrekking tot de fundamentele keuzes die leidend zijn geweest in het journalistieke item (waarom dit onderwerp?; waarom deze invalshoek?; waarom deze methode?; waarom deze persoon?; welke alternatieven waren voorhanden?); en (3) een positionaliteitsoefening (hoe heeft jouw eigen positionaliteit doorgewerkt in het betreffende journalistieke item?).

Middag

  • Spot on

Participanten worden uitgedaagd om in korte tijd een plan van aanpak te schrijven (of: een redactievergadering te spelen) ter voorbereiding van een journalistiek item rondom een actuele kwestie die hen ter plekke wordt aangedragen. Vervolgens wordt gereflecteerd op de keuzes die gemaakt worden en worden alternatieven verkend.

  • Model voor interpositionele communicatie

Participanten maken kennis met een model voor interpositionele communicatie en een daarop gebaseerde reflectietool die hen in staat stelt tot kritische zelf-interventies in de eigen journalistieke praktijk.

 

[1] https://www.svdj.nl/nieuws/sjirk-kuijper-de-nederlandse-journalistiek-heeft-een-blinde-vlek-voor-religie/ (geraadpleegd: 27 september 2022).

 

Er is plaats voor maximaal 10 deelnemers vanuit de regionale omroep. Lunch is niet inbegrepen.

Inschrijven kan via de aanmeldknop.

Deze training wordt gegeven in het kader van Talent & Groei bij de publieke omroepen en mogelijk gemaakt door Ministerie SZW.

Datum

27 mrt 2023

Tijd

08:00 - 18:00

More Info

Read More

Locatie

M-Media gebouw
's-Gravelandseweg 80, Hilversum

Organisator

RegioStation
Read More

Leave a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.