Machine learning: laat de computer jouw werk doen

Automatisch beelden zoeken in je eigen archief, podcasts monteren alsof je een tekst wijzigt in Word, illustraties genereren met tekst, alternatieve koppen bedenken voor je artikel of automatische transcripties maken van tientallen geluidsopnames tegelijk; de mogelijkheden van AI zijn eindeloos. Of het nu gaat om het spotten van signalen van corruptie in PDF-documenten, het herkennen van distributiecentra in Nederland op basis van satellietbeelden, of sentimenten analyseren in reacties op duizenden artikelen; je komt er met deze cursus achter hoe je zelf met kant-en-klare tools en systemen dit soort werk sneller kunt doen of bijvoorbeeld andere vragen kunt stellen tijdens je werk.

Denk je tijdens je werk wel eens:

 • Ik heb echt geen tijd om al deze documenten door te lezen.
 • Wat is er uniek aan deze teksten ten opzichte van alle andere teksten?
 • Mijn ogen doen pijn van het uren turen naar al die beelden.
 • Er moeten meer van dit soort gegevens zijn, ergens in al die bestanden…
 • Ik zit even vast met mijn stuk. Wat zou een goed bruggetje/opener zijn?
 • Hoe maak ik eenvoudig een podcast-teaser voor de socials?

Ja…? Dan is het toepassen van machine learning tijdens je werk wellicht een interessante optie. En dat is tegenwoordig geen ver-van-je-bed-show meer of complexe aangelegenheid.  Ook als je geen kennis hebt van programmeren, geen wiskundeknobbel bezit of voorliefde hebt voor statistiek.

Voor wie?
De driedaagse cursus AI op de Redactie is voor de journalist of mediamaker die nieuwsgierig is om te ontdekken wat zij/hij met kunstmatige intelligentie, en in het bijzonder machine learning kan. Om tijd te besparen, andere vragen te stellen of als je eens creatiever te werk wil gaan. Tijdens deze praktische cursus leer je hoe het journalistieke proces en AI hand in hand gaan en zetten we de kansen en gevaren van kunstmatige intelligentie uiteen.
Wat ga je doen?
 • Je gaat zelf een machine learning model bouwen en trainen voor beeld- en/of tekstclassificatie, middels gratis software en tools van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), Microsoft en Google.
 • Je krijgt een stappenplan om machine learning toe te passen in je werk.
 • Je leert voor jezelf te bepalen welke kansen machine learning biedt en welke gevaren het oplevert; voor de journalistiek, voor jouw organisatie en binnen jouw redactie en/of eigen werkzaamheden.
 • Je leert de basistheorie, de juiste terminologie en het vocabulaire te gebruiken als het gaat om kunstmatige intelligentie -AI- en met name machine learning, om bestaande toepassingen beter te begrijpen en analyseren.
 • Je gaat kant-en-klare AI-powered tools benutten zoals Pinpoint, Lobe en Descript.
 • Met het volgen van deze cursus leg je een gereedschapskist aan voor machine learning en vorm je een kennisarchief met tips voor verdere zelfstudie.
Over de trainer:
Laurens Vreekamp (1980) is journalist, trainer, design thinker en oprichter van de Future Journalism Today Academy. Hij werkte als Teaching Fellow bij het News Lab van Google en was docent-onderzoeker User Experience Design. In 2013 werd hij verkozen tot Docent van het Jaar. Hij werkte als researcher, docent en designer onder meer met RTL Nieuws, dentsuAegis, FD, NPO Radio 1 en de KRO-NCRV. Vreekamp studeerde cum laude af als European Media Master of Arts in Interactive Media (2003) aan de University of Portsmouth. Sinds 2022 is hij toegetreden als lid van de expertgroep inzake het vergroten van de veerkracht van media (MSI-RES) van de Raad van Europa. Op 25 mei verscheen zijn boek The Art of AI – een praktische introductie in machine learning voor mediamakers.

Datum

08 - 22 sep 2022

Tijd

Dit is een 3-daagse training!
09:30 - 17:00

More Info

Meld je aan

Locatie

RTV Noord
Helperpark 298, Groningen (Mediacentrale)

Organisator

Laurens Vreekamp
Meld je aan