De geheimen van non-verbale communicatie

In een wereld van voortdurende communicatie, is het gemakkelijk om het belang van non-verbale communicatie in onze gesprekken over het hoofd te zien. Maar non-verbale communicatie is eigenlijk het grootste, meest impactvolle deel van onze interacties. Ongeveer 60-90% van onze interacties bestaan uit non-verbale communicatie. Toch weten veel mensen niet bewust wat anderen non-verbaal uitzenden wanneer ze met een gesprekspartner praten – ook al is het zo’n groot deel van hun interacties.

Non-verbale communicatie helpt jou betere vragen te stellen en flexibelere resultaten uit hun gesprekken te halen. Door non-verbale signalen correct te interpreteren en te lezen, zul je merken dat je meer verbondenheid en resultaten uit jouw gesprekken kunt halen.
Door je eigen subjectieve oordeel uit te stellen en non-verbale signalen om te zetten in interactiebehoeften. Hierdoor ga je efficiëntere gesprekken voeren die meer resultaat hebben en wederzijds vertrouwen oplevert.

Doelen van deze training:

• Inzicht krijgen in communicatiebehoeften van je gesprekspartner en daarop leren inspelen;
• Leren voorspellen van het gedrag en de persoonlijkheid;
• Signalering van mogelijke spanning en eventuele escalatie op basis van feitelijke non-verbale signalen;
• Afstemmen van gesprekstechnieken op basis van specifieke interactiebehoeften.

De wetenschap heeft aangetoond dat non-verbale communicatie essentieel is voor ons begrip van onszelf en anderen. We weten bijvoorbeeld dat wanneer iemand tijdens een gesprek naar ons lacht, we een positiever gevoel hebben over de interactie. We weten ook dat mensen die zich ongemakkelijk voelen in een sociale situatie vaak gaan zitten friemelen of wegkijken van hun gesprekspartner. Maar de laatste jaren hebben wetenschappers een nieuwe manier ontwikkeld om non-verbale communicatie te bekijken: door te analyseren wat het betekent voor onze persoonlijkheid en gedragsstrategieën.

Daarom leer je in deze training wat de betekenis van de kleine microbewegingen in ons gezicht zijn, waardoor je al binnen vijf minuten
kunt voorzien hoe iemand onder verschillende omstandigheden zal reageren. Dus als je beter met iemand wilt opschieten en hem beter wilt leren begrijpen, heb je alleen maar wat basiskennis over zijn persoonlijkheidstype en gedragsstrategie nodig. Jij kunt deze informatie vervolgens omzetten naar de persoonlijke behoeften in de communicatie om op die manier jouw gesprekspartner positief te beïnvloeden. Het beste gesprek begint met luisteren-maar vooral ook met kijken!

Voor wie is het bedoeld?
De training is bedoeld voor journalisten die meer impact willen maken op hun gesprekspartners, zakelijk en misschien ook wel privé. De journalist die meer wil weten over de impact van de onbewuste onderstroom in de communicatie, meer flexibiliteit wil in de toepassing van gesprekstechnieken en sneller tot de kern wil komen. De workshop is ook bedoeld voor de journalist die kritisch durft en kan zijn naar de eigen gespreksimpact. Er is lef, daadkracht en flexibiliteit voor nodig om jouw eigen motieven en belangen te parkeren en deze tijdelijk aan te passen aan de gespreksbehoeften van jouw gesprekspartner, die jij leert waarnemen en interpreteren.

Reacties van eerdere deelnemers:

Deze training is vorig jaar ook gehouden. Daar waren toen ervaren collega’s bij die zeer enthousiast waren over deze training. Dit is wat ze zeiden:

“Een mooie introductie in hoe je mensen kunt beoordelen op non-verbaal gedrag. En vooral: hoe je hiermee om kunt gaan. Absoluut een aanrader voor mensen in leidinggevende posities, maar ook bijv. voor verslaggevers die veel mensen interviewen.”

“De training overtrof mijn verwachtingen. Heb veel geleerd waar ik zelf mee verder kan, of waar ik een vervolgopleiding voor kan volgen.”

“Het maakt gesprekken voeren met mensen makkelijker, zowel voor hen als voor mij.”

“De training was zeer leerzaam. Je leert de fijne kneepjes van non-verbale communicatie. Wanneer voelt iemand spanning? Aan welke non-verbale signalen kun je iemands persoonlijkheid herkennen? Op deze vragen kregen we antwoord. Niet alleen handig voor ons vak, ook voor je eigen persoonlijke ontwikkeling.”

“Het is buitengewoon leerzaam, zowel voor journalisten als leidinggevenden. Je leert hoe je om moet gaan met verschillende typen persoonlijkheden, waardoor je zelf ook een slag kunt maken in het verbeteren van contacten met anderen (en dus beter met anderen of in een team kunt samenwerken).”

Over Paolo Diana:

Uitstekende trainer, leuke jongen, goede trainingsacteur. Inhoudelijk sterk, maar wist de training ook heel relaxed te houden. Een topper!”

“De trainer was zeer kundig en professioneel. Paolo weet alles over de ‘grammatica’ van non-verbale communicatie. Hij dook met ons ons in de theorie en de praktijk. De opzet van de training was erg prettig. Paolo creëert van nature een veilige omgeving om opgedane kennis te delen in rollenspellen, waarin hij ook als acteur uitermate goed uit de voeten komt.”

Datum

21 jun 2023

Tijd

09:30 - 17:00

More Info

Meld je aan

Locatie

Nader te bepalen

Organisator

Paolo Diana
Meld je aan