Circom-training: New formats in Storytelling

Terwijl televisiestations transformeren in multi-outlet media-organisaties, is deze training ontworpen om journalisten te helpen hun mindset over hun berichtgeving over het nieuws te veranderen en uit hun tv-only nieuwsproductiegewoonten te komen. De deelnemers krijgen innovatieve voorbeelden te zien, leren verificatie en de beste verteltechnieken in nieuwe formats.

De nieuwe formats zullen worden geproduceerd met behulp van een verscheidenheid aan tools, waaronder hun mobiele telefoon, desktopcomputer en online tools om een verscheidenheid aan items op en rond hetzelfde verhaal te produceren; denk aan datavisualisatie, Snapchat, Instagram Stories, Verklarende video’s en nog veel meer.

Op de laatste dag van de training werken de afgevaardigden als een tijdelijke newsroom, die de werkelijke gebeurtenissen in de gaststad behandelt. Sommigen van hen zullen de rol spelen van redacteur die verantwoordelijk zijn voor de berichtgeving en de productie ervan. De journalisten zullen het verhaal in verschillende nieuw geleerde formats verslaan.

De training is ontworpen en zal worden uitgevoerd door een mediaprofessional die nieuwe formats heeft gemaakt en geïmplementeerd, evenals een trainingsexpert.

DOELEN:

  • Meer informatie over welke nieuwe indelingen worden gebruikt in de media
  • Begrijp distributiestrategieën voor sociale media en hoe ze (enorm) verschillen van tv’s
  • Leer tools zoals smartphones te gebruiken om sociale video’s op te nemen en te bewerken
  • Pas inhoud aan het platform aan waarvoor u publiceert
  • Prototypen en nieuwe formaten maken
  • Neem deel aan een nieuwsproductie in training met de afgevaardigden van de redactiegroep
  • Debriefing en feedback over wat er is geleerd

Tegen het einde van de workshop wordt verwacht dat afgevaardigden samen een reeks verhalen in verschillende formaten en op verschillende platforms hebben geproduceerd om een nieuw publiek te bereiken.

Voor wie is het bedoeld?

Het is belangrijk dat er aanvragen binnenkomen van journalisten en stations die zich uitgedaagd voelen door de transformatie van het medialandschap.

Omdat de workshop intensief is en veel inzet vereist van zowel trainers als deelnemers, zal prioriteit worden gegeven aan die mensen, die een goede mate van betrokkenheid tonen bij het werken met nieuwe formats. Omdat veel (maar niet alle) van deze nieuwe formats kunnen worden geproduceerd met mobiele telefoons, wordt het aanbevolen dat deelnemers hun eigen smartphones meenemen, bij voorkeur iPhone 8 of hoger, Samsung S7 of hoger, met ten minste 5 GB gratis opslagruimte.

Wat moet je doen?

Hoewel we het ene product niet tegen het andere willen onderwaarderen, raden we deelnemers ten zeerste aan om met een Apple iPhone te komen. Daar zijn zeer goede redenen voor en de belangrijkste is dat de iPhone ver vooruit is in de ondersteuning die wordt geboden door specifiek ontwikkelde hardware en software. Bovendien moeten afgevaardigden een laptop meenemen waarop videobewerkingssoftware is geïnstalleerd (Adobe Premiere, Apple Final Cut Pro X, Avid NewsCutter of gelijkwaardig) of iPAD.

Afgevaardigden moeten links verzenden (bij voorkeur een bestand van goede kwaliteit via Wetransfer of directe link naar het webkanaal van uw station als er geen geoblockingmaatregelen zijn) van het volgende:

– Een tv-reportage of sociale video die zij of een collega hebben geschreven waar ze trots op zijn

– Een tv-reportage of sociale video die zij of een collega hebben geschreven waarvan zij denken dat deze NIET zo goed (of eerlijk gezegd slecht) was

– Stuur uw links naar: gk@tarkka-media.fi

De verwachting is dat er voor deze innovatieve workshop, die voorziet in de toekomstige ontwikkeling van nieuwsgaringsopties, veel belangstelling zal zijn voor de nieuwsafdelingen van onze leden.

Het schema

Dag 1 – Volledige dag (9:30 uur – 17 uur)

Dag 2 – Volledige dag (0900hrs – 1700hrs)

Dag 3 – Halve dag (0900 uur – 1400 uur, inclusief afsluitende lunch) ????

 

Wanneer?

Groep 1: De workshop begint op 19 september en eindigt op 21 september 2022.

Groep 2: De workshop begint op 22 september en eindigt op 24 september 2022.

 

Waar?

2 groepen, 2 locaties:

Groep 1: Omroep Gelderland, Arnhem https://www.gld.nl/

Groep 2: Omroep Brabant, Eindhoven, Nederland https://www.omroepbrabant.nl/

 

Wil je overnachten, stuur dan een bericht naar Frederik Kampstra via info@frederikkampstra.nl (Let op: de kosten voor deze overnachtingen zijn voor eigen rekening)

 

Welk niveau Engels hebben de deelnemers nodig?

De training wordt in het Engels  gegeven en het is belangrijk dat aanvragers een goede praktische kennis van de taal hebben.

 

Hoeveel plaatsen zijn er beschikbaar?

12 internationale deelnemers verdeeld over twee rondes (6-6). 13 Nederlandse afgevaardigden, één per Nederlandse ledenzender, verdeeld over twee gangen (6 Arnhem, 7 Eindhoven)

De selectie van alle kandidaten is ter beoordeling van CIRCOM Regional, maar alles zal in het werk worden gesteld om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk leden vertegenwoordigd zijn op de workshop.

Datum

19 - 24 sep 2022

Tijd

2 rondes op 2 locaties
09:30 - 17:00

More Info

Meld je aan

Locatie

Omroep Gelderland
Rosendaalseweg 704, Arnhem

Locatie 2

Omroep Brabant
Science Park Eindhoven 5550, Son

Organisator

Circom
Meld je aan