Scroll Top
OpenAI Avatar

Acht taken die ChatGPT kan doen voor journalisten

Geen stress, Artificial Intelligence kan jou niet vervangen. Maar het kan een deel van de dagelijkse verveling wegnemen, zodat je je kunt concentreren op waar je goed in bent: echte journalistiek.

Als het gaat om kunstmatige intelligentie op de redactie, vallen journalisten over het algemeen op te delen in twee kampen: degenen die een beetje te veel vertrouwen hebben in de capaciteiten ervan en degenen die dit nieuwe gereedschap nog niet met handschoenen zouden willen aanraken.

ChatGPT, een AI-aangedreven tool die is getraind om mensachtige reacties op verzoeken te genereren, heeft de krantenkoppen gehaald. Sommige nieuwsorganisaties gebruikten het zelfs om artikelen te schrijven, wat een slecht idee was.

Dat betekent echter niet dat ChatGPT niet van nut kan zijn voor journalisten. Zolang je duidelijk bent over wat het wel en niet mogelijk is, kan de tool je helpen met een aantal ondergeschikte taken, zodat je je kunt concentreren op de verhalen die belangrijk zijn voor je publiek.

Beperkingen

Houd er bij het werken met ChatGPT rekening mee dat het slim is, maar niet zo slim. Het is een machine die geen intenties heeft – het wil je niet helpen of misleiden, het heeft geen concept van wat echt is en geen moraal. Het is gewoon wat het zegt dat het is – het genereert tekst op basis van veel informatie waarop het is getraind.

Daarom moet je absoluut alles wat het genereert factchecken. Het gaat verder dan wat je nodig zou hebben om te verifiëren of de tekst door een mens is geschreven: ChatGPT zal bijna altijd uw vraag beantwoorden en als er geen echte informatie beschikbaar is, verzint het een antwoord. Factcheck daarom altijd cijfers, namen en plaatsen en zorg er altijd voor dat alles, nou ja, bestaat.

De tool staat ook bekend om bevooroordeelde antwoorden. Het is getraind in wat mensen, vroeger en nu, hebben geschreven over bijvoorbeeld vrouwen of minderheden. Hoewel het naar verluidt is getraind om geen seksistische of racistische antwoorden te geven, moet je ervoor zorgen dat je niets gebruikt dat schade kan veroorzaken.

Nu dit is opgehelderd, zijn hier enkele slimme taken waarmee ChatGPT je kan helpen:

1. Het genereren van samenvattingen van grote teksten en documenten

ChatGPT is redelijk goed in het samenvatten van lange stukken tekst. Dit is handig als je snel nieuwe rapporten, studies en andere documenten moet scannen. Je kunt de tool zelfs vragen om de belangrijkste punten te geven, een citaat op te halen of informatie over de auteur(s) te vinden.

2. Genereer vragen en antwoorden

Handig wanneer je bezig bent met een onderwerp waar je niet zo bekend mee bent of op zoek bent naar nieuwe invalshoeken. ChatGPT kan je helpen bij het uitvoeren van onderzoek naar evenementen, individuen en vrijwel al het andere. Zoals altijd, controleer alles wat het bedenkt driedubbel, want het verzint vrolijk dingen als het het antwoord niet weet. Je kunt het bijvoorbeeld vragen om namen van experts te geven die je over een bepaald onderwerp wilt interviewen en het komt over het algemeen met goede suggesties. Als het onderwerp echter te niche of nieuw is, kan de tool volledig fictieve namen genereren, waarbij het lijkt alsof ze experts kunnen zijn.

3. Offertes verstrekken

Dit is een controversiële. Je kunt ChatGPT vragen te zoeken naar citaten van een bepaald individu en de kans is groot dat het het vindt. Neem echter extra tijd om te controleren waar het citaat vandaan komt, omdat het werk van een andere schrijver kan zijn – en dit is plagiaat – of het kan worden verzonnen.

4. Headlines genereren

Als je A / B-testen doet, daag jezelf dan uit met je koppen versus de AI. Je kunt het vragen om de kop grappig, negatief of positief te maken, het jargon te verwijderen of er een specifiek aantal woorden van te maken. Jammer dat ChatGPT echt worstelt met cijfers – tel altijd de woorden in het eindresultaat en vraag het om het te herschrijven als het een fout heeft gemaakt (dat deed het vrijwel zeker).

5. Artikelen vertalen in verschillende talen

Net als elke andere AI-aangedreven vertaaltool, is het zeer gemakkelijk te gebruiken en als je bezig bent het te ontdekken, zul je af en toe best eens moeten lachen of je wenkbrauwen fronsen. Het kan echter van pas komen als je een algemeen gevoel van de tekst in een andere taal wilt krijgen. Als je het iets nauwkeuriger wilt krijgen, kun je beter bij Google Translate blijven.

6. E-mailonderwerpen genereren en e-mails schrijven

Het uitbesteden van een van de meest vervelende kantoortaken aan een machine klinkt als een droom. Hoewel u de definitieve versie moet bewerken, kan ChatGPT het proces van het e-mailen van uw bronnen of collega’s versnellen, omdat u een goed bericht kunt genereren met één snelle opdracht. Vul gewoon de lege plekken in en stuur het weg. Een echte tijdsbesparing.

7. berichten op Social media genereren

Net als e-mails is posten op socials nuttig, maar vreselijk tijdrovend. Je kunt ChatGPT vragen een tweet of een LinkedIn-bericht over een onderwerp te schrijven, waardoor jouw tijd en denkkracht overblijft voor meer verhalen die meer de moeite waard zijn om te schrijven.

8. Geef context voor artikelen

Zoals met alle bovenstaande taken, kan deze hit-and-miss zijn. Je kunt dan ChatGPT vragen je context te geven over een nieuwsbericht, bijvoorbeeld waarom de streekvervoerders staken, en het kan vrij nauwkeurige informatie vinden. Controleer dit echter altijd goed.

Het kan ook uitleggen hoe iets werkt, wat handig kan zijn als je een korte uitleg in duidelijke taal aan je stuk moet toevoegen.

Hoewel veel mensen vrezen dat ChatGPT gebruikt kan worden om artikelen te schrijven, is dit (nog) niet het geval. Wat het schrijft, doet vaak pijn aan de ogen. Het kan niet naar een nieuwsgebeurtenis gaan, het gevoel hebben dat iemand niet de waarheid spreekt of contact maken met een ander mens die wordt geïnterviewd. Dus ga eens spelen met de tool en kijk of het je wat tijd en moeite kan besparen, zonder al te veel vertrouwen te stellen in zijn mogelijkheden. Het is immers een assistent, geen meester.

Dit artikel is op 31 januari 2023 oorspronkelijk gepubliceerd op www.journalism.co.uk 

Het werd origineel geschreven door Marcela Kunova